house in torreira location: torreira - portugal collaboration: ana faustino year: 2019
  • +
    There was a very narrow full-length single-storey house, that very much resembled a train carriage, extending from the point of entry to the opposite boundary. The house, in addition to not being inspiring in terms of spatiality and integration with its surroundings, had also been maintained rather poorly. Thus, we decided to reuse only its exterior walls as much as possible in order to spare some money on the reconstruction, and in turn to reinvent it completely in order to provide cozier spaces as well as to hierarchize / harmonize the volumetry. We took advantage of the difference in altimetry with the neighboring fa├žade, so to extrude the oblong volume in this area and use it as the public space of the house, which houses the living room and the kitchenette. This then leads on to a lunch room transitional space that continues to the more private area, which consists of a suite and two bedrooms served by a shared bathroom. In visual terms, a wide glass front has been created which runs throughout the side of the house and merges into the white opaque volumetry - making up the entire front of the rooms, two large windows between the living room and the transitional lunch space, as well as a glazed door that gives access to a storage room, all facing a gorgeous garden.
info menu