house in lixa

location: felgueiras - portugal

year: 2020

 

Inserted in an allotment, this house in Lixa - Felgueiras, had as an initial requirement to be a single storey house, which in itself proved to be a challenge because in addition to oblige to a previous alteration of allotment, we were also facing a somewhat small and irregular terrain for the intended T3 typology, next to neighboring houses with these two mandatory floors, besides the fact that this portion of land differed in about 3 meters height from the street to a high stone wall at the back.

 

Thus, we tried to find the best quota to implement the volume, in order to minimize all the  mentioned above adversities. At the request of the client, the ensemble has also been  designed so that the public part of the house would completely pierce the space, from the small and more private backyard, with access from the laundry room, until the front of the living room facing the street. The entire private area then became a kind of parallel entity into which one accesses through a door in the living room that leads to a corridor which  distributes to a suite and two other rooms that share an accessible bathroom.

 

From the outside, the sloping roofs will in turn help in this allusion of a major height of the whole and import an interesting emphasis on the interior space, hierarchizing it and in some way amusing it, in an attempt of greater abstraction in relation to the somehow oblong compartments, as above described.

 

 

 

< menu