house in gião

location: Gião - Portugal

year: 2019

 

This was a dream come true to a lady that had always intended to live in her own house.

Thus, to make the most of its nook, she placed as a condition that the top floor was exclusively for its use, with the ground level being for the public areas of the house, such as the living room, dining room and kitchen, in addition to two bedrooms for random visits. On the first floor, the client's private areas are developed, such as the generously sized master bedroom, as well as a closet space and a reading corner. The remaining space of the floor is left for the use balconies that slip the indoors to the exterior.

 

The house gives priority to the east and west orientations, since they are well exposed to sunlight and also due to this strong ability of immersion in the landscape, once one can profit from an extensive vineyard in front as well as an impervious grove behind.

 

Since the dwelling already stands out for itself by its modernity, this contrast was attenuated through external finishing tones that go along with the surrounding, with a transient light gray in between a house left in blocks of concrete and another one on the left, with a traditional whitewashed style. Bordeaux screens are also used to match the neighboring roofs and to seasonally dilute autumnal values.

 

With regard to the volumetry of the set, there is also the intent to harmonize with the surrounding by crossing the existing alignments in two volumes with different distances from the main road, the predominant alignment being the fairest to the current legal standards.

< menu