brazilian house

location: Póvoa de Varzim - Portugal

year: 2016

 

This is a project of rehabilitation of a brazilian house type from the eighteenth century, in an advanced degradation stage. Due to abandon for a long period of time, the house had been suffering from periodical storms and complete lack of maintenance for longer than possible for having the chance to recover its interior.

 

Therefore, the decision was taken to preserve the noble old facade and install new ventilated partitions. Because of the abnormal depth of the house, as well as the one next to it, a patio was created at the core in order to bring light, solar rays coming from east and south, fresh air and physical contact with the natural green.

 

Hence, to increase profit from the vast area and prime location, right at the center of Póvoa de Varzim, and also to afford the costs of reconstruction of the whole building, it was considered wise to divide 850 m² of gross floor area into independent fractions at first and second floors and base service/commerce areas on the ground floor.

< menu