bauhaus museum

location: Dessau - Germany

year: 2015

 

This project is a tribute to the essence and the everlasting legacy of the School, concept of the building  is brought about into combining model design and architecture, to honor the very same spirit of the Bauhaus school, thus placing this rescaled object inspired on the piece originally named Tee-Extraktk√§nnchen by Marianne Brandt in 1924, laid on a wider base, which represents the work of Mies Van der Rohe, himself, a huge precursor of the Modern Architecture.

 

The base works in a plural way in the cityscape. It can be held as a square but it is also a terrace to the city garden and creates this base line transition between urban constructed space and public green zone. The ground floor of the Museum corroborates this idea by being totally transparent and revolving radially to all directions around, so to welcome the people inside the Museum.

 

This resulting on a more massive but after all sort of dissolved suspended form that helps lighten the major space thought to receive the Permanent and Temporary Exhibitions. From the upper floor, a balcony provides a view point to the city park and the important valuable buildings in the proximity such as the City Hall and the Main Post Office.

 

A division to what in the program is supposed to be private and public is made very clear by asserting all the private areas inside the base filled perimeter. Administration and Logistics are therefore somehow hidden or camouflaged. Below this base, there is an exterior green spot that connects to a secondary entrance to the Museum through the Restaurant and Wardrobe/Lockers areas, allowing the exhibition of exterior sculpture as well as a terrace to the Restaurant.

< menu